2011. február 21., hétfő

Szallagos fánk ( pánkó)


A hétvégén farsangi bálba voltunk, ahol a menűben eddig mindig szerepelt a fánk is ( nállunk pánkónak hívjuk), de az idei bálban legnagyobb sajnálatunkra nem volt fánk. Még akkor este megfogattam , hogy ma fogok készíteni , hiszen nagyon megkívántuk. A fánksütésben sajnos nem nagyon remekelek, de ez a mai elég sikeres lett.
A receptet a februári Erdélyi konyhában találtam és legnagyobb meglepetésemre olvasva a receptet rájöttem , hogy ismerem Böske nénit . akitől a recept származik.
Hozzávalók
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 dl tej
1 evőkanál cukor
1 vaniliás cukor
5 dkg olvasztott margarin
3 tojássárga
csipetnyi só
0,5 dl rum
1 citrom reszelt héja
Az élesztőt langyos , cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a tojássárgákkal , a vaniliás cukorral , a rummal , csipetnyi sóval ,  a citrom reszelt héjjával , a felfuttatott élesztővel és az olvasztott margarinnal jól eldolgozzuk. Melegben duplájára kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, pohárral vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a gyúródeszkán még kelesztjük, forró olajban mindig a felső felével  téve minkét oldalát megsütjük. A fánkok oldalán sülés közben fehér csík képződik.
Több receptet is kipróbáltam már , hiszen mint emlitettem imádom a fánkot, de eddig ezzel vegyok a legjobban megelégedve.

2 megjegyzés: