2011. február 9., szerda

Pozsonyi kifli



 Édesapám szülinapjára pozsonyi kifliket sütöttem , mert ő nem szereti a krémes sütiket , tortákat.

Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 12 dkg zsír
- kb. 0,5 dl tej
- 3 dkg cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 2 tojás
- csipetnyi só

A tejet langyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beleszórjuk a cukrot. A lisztet eldörzsöljük a vajjal meg a zsírral, hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt, a tojásokat, csipetnyi sót és alaposan összegyúrjuk. Annak ellenére , hogy élesztő van benne hűvös helyen kell pihenteni , míg a tölteléket elkészítjük.

A diós töltelékhez
- 10 dkg darált dió
- 8 dkg cukor
- 0,75 ml tej
- 5 dkg mazsola
- reszelt citromhéj
- 2-3 evőkanál baracklekvár

A máktöltelékhez
- 10 dkg darált mák
- 8 dkg cukor
- 0,75 ml tej
- 5 dkg mazsola
- reszelt citrohéj

A diót és a mákot külön- külön leforrázzuk a tejjel, ízesítjük cukorral, reszelt citromhéjjal, a diósat kevés baracklekvárral is.
A tésztát késfoknyi vastagságúra nyújtjuk , majd 10x10 centis négyzetekre vágjuk. Minden tésztalapra halmozunk a töltelékből, egyenként felhengergetjük és kifliformára hajlitsuk.
Sűtőpappírral birított tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával és legalább fél órán át pihentejük.
Ekkor megecseteljük tojásfehérjével és  langyos helyen még legalább fél órán át pihentejük. Végül előmelegített sütőben szép márványos-pirosra sütjük. Miután kiveszük a sütőből cukros tejjel átkenhetjük.

2011. február 7., hétfő

Kétszínű rózsás torta



Ez a torta szülinapra készült, 6 tojásos vizes piskótát sütöttem a megszokott módon étcsokis- pudingos- tejszínes krémmel volt töltve, kivül fehér és barna ( kakaós) fondanttal díszítve.

2011. február 6., vasárnap

Kinder tejszelet


A hétvégén kosaras bálba voltunk és ez volt az egyik süti amit elkészítettem. Most próbáltam ki először de valami szenzációs. Mindenki aki kóstolta a receptet kérte.

Hozzávalók

4 tojás
80 gr cukor
20 ml tej
100 ml olaj
2 kanál őrölt griz
2 kanál kakaó
2 kanál liszt
2 kanál méz
1 csomag sütőpor
1 vaniliáscukor

 A tojássárgákat fehéredésig kavarjuk a cukorral és a vaniliacukorral. A lisztet összevegyítjük a kakóval a grizzel és a sütőporral majd óvatosan a tojássárgához kavarjuk. Hozzáadjuk a tejet, olajat és a mézet.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és lassan a tojássárgás masszához kavarjuk. 2 lapot sütünk(  30 X34 cm-es tepsiben ,kb 12 perc alatt )

Krém

200 gr sűritett tej
200 ml tejszín
100 ml tej
6 gr zselatin
1 kiskanál méz
a vaniliaukor

 A sűritett tejet 50 ml tejjel elkavarjuk, a zselatint  2 kanál vizbe beáztatjuk majd 50 ml tejbe vizgőz felett feloldjuk és hozzáadjuk a sűritett tejhez a mézzel és a vaniliacukrral  együtt.
A tejszínt habbá verjük majd a sűritett tejes masszához kavarjuk. Pár percre hűtőbe tesszük majd megkenjük  az egyik lapot és ráhelyezzük a másikat.
A tetejére 100 gr étcsokit 2 kanál olajjal felolvasztunk és rásímitjuk. Én még tettem a csokiba egy evőkanál  Finetti csokikrémet is.

Malomkerék



Hozzávalók kb 30 darabhoz

6 tojás
35 dkg porcukor
25 dkg darált dió
1 kanál liszt

A 6 tojásfehérjét felverjük kemény habbá, hozzáadjuk a 35 dkg porcukrot a diót és a kanál lisztet
A tepsit jól ki kell kenjük zsírral vagy margarinnal kiskanállal a tepsibe halmozzuk a tésztát. Arra ügyeljünk , hogy sülés közben egy kissé elterülnek.

Krém

1,5 kanál liszt
3 tojássárga
1 dl tej
10 dkg cukor
1 vaniliáscukor
2 kanál neszkávé
25 dkg margarin
15 dkg porcukor


A tojássárgákat a liszttel a cukorral  a kávéval és a tejjel símára kavarjuk majd  sűrű pépet főzünk belőle. A margarint habosra kavarjuk a cukorral  és ha kihűlt a pép összevegyítjük a kettőt.. A tésztakarikákat megkenjük a krémmel ,összeragasztjuk ,  darált dióbélbe vagy kókuszdióba forgatjuk.

Apró- sós teasütemény


Hozzávalók

0,5 kg liszt
25 dkg maragrin
1,5 dl fözőtejszín ( tejföl is lehet)
3 db tojássárga
2,5 dkg só
fél kocka élesztő ( 2,5 dkg)

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, az élesztőt elmorzsoljuk de nem kelesztjük, újjnyi vastagságura nyújtjuk , meg kell kenni tojássárgával majd 2 órát hideg helyen pihentetni.
Tetszés szerint formára vágjuk majd újra megkenjük tojássárgával  aztán megszórhatjuk  sajttal, szezánmaggal, őrölt köménymaggal,darált mákkal stb.
Pirosra sütjük.