2011. augusztus 10., szerda

Almás pite

Szüleim kertjében nagyon finom , nyári alma terem,  ebből az almából mennyei almáspiténk lesz és ami még érdeks, hogy  ez az alma nem barnul meg, mint a többi általában hámozás után.
A pite édesanyám receptje szerint készült , ami a legfinomabb , amit eddig ettem.
Hozzávalók:
40-50 dkg liszt
25 dkg margarin
12 dkg cukor
1 tojás
fél citrom leve és héja
1 sütőpor
1 vaniliacukor
1-2 evőkanál tejfől
2,5 dkg élesztő
Töltelékhez: 2kg alma
                   ízlés szerint cukor
                   2 vanilacukor
                   fahéj
                   1-2 kanál griz
Előszőr az élesztőt kb.1-1,5 dl langyos tejben ( 1 kávéskanál cukrot  is tehetünk a tejbe) felfutattjuk, a sütöporral elkevert liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, vaniliáscukrot, a tojást,  az élesztőt, a citromlevet és héját , majd mindezt annyi tejföllel  gyúrjuk össze , hogy jól formázható tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarva pihentejük míg elkészülünk a töltelékkel.
Az almát lereszeljük, cukorral, vaniliás cikorral, fahéjjal, citromlével ízesíthejük. A tésztát két cipóra osztjuk, lisztezett deszkán egyenként  3-4mm vastagra kinyújtjuk.
Az egyik tésztalapot sütőpappírral borított tepsibe fektetjük(  édesanyámtól úgy tanultam, hogy a sütőpappír nem  annyira fontos,ugysem ragad bele a sütink, hisz margarin van benne) grizzel magszorjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás tölteléket ( ezt előbb kicsavarjuk) és beborítjuk a másik tésztalappal. Villával megszurkáljuk, megkenhetjük felvert tojással vagy csak egyszerüen megszorjuk kristálycukorral, előmelegített sütőben kb 40-50 perc alatt magsütjük.


4 megjegyzés:

  1. Ebből a finomságból most elfogadnék egy szeletkét. Nagyon guszta. :)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól sikerült!

    Én is elfogadnék egy szeletecskét :)

    VálaszTörlés
  3. Na ez nagyon jól néz ki..:)megkóstolnám..:)

    VálaszTörlés