2011. február 9., szerda

Pozsonyi kifli



 Édesapám szülinapjára pozsonyi kifliket sütöttem , mert ő nem szereti a krémes sütiket , tortákat.

Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 12 dkg zsír
- kb. 0,5 dl tej
- 3 dkg cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 2 tojás
- csipetnyi só

A tejet langyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beleszórjuk a cukrot. A lisztet eldörzsöljük a vajjal meg a zsírral, hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt, a tojásokat, csipetnyi sót és alaposan összegyúrjuk. Annak ellenére , hogy élesztő van benne hűvös helyen kell pihenteni , míg a tölteléket elkészítjük.

A diós töltelékhez
- 10 dkg darált dió
- 8 dkg cukor
- 0,75 ml tej
- 5 dkg mazsola
- reszelt citromhéj
- 2-3 evőkanál baracklekvár

A máktöltelékhez
- 10 dkg darált mák
- 8 dkg cukor
- 0,75 ml tej
- 5 dkg mazsola
- reszelt citrohéj

A diót és a mákot külön- külön leforrázzuk a tejjel, ízesítjük cukorral, reszelt citromhéjjal, a diósat kevés baracklekvárral is.
A tésztát késfoknyi vastagságúra nyújtjuk , majd 10x10 centis négyzetekre vágjuk. Minden tésztalapra halmozunk a töltelékből, egyenként felhengergetjük és kifliformára hajlitsuk.
Sűtőpappírral birított tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával és legalább fél órán át pihentejük.
Ekkor megecseteljük tojásfehérjével és  langyos helyen még legalább fél órán át pihentejük. Végül előmelegített sütőben szép márványos-pirosra sütjük. Miután kiveszük a sütőből cukros tejjel átkenhetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése