2011. február 11., péntek

Tejszínes-karamelles szelet



Ma este megint kosaras-farsangi bálba készülünk , ahová ezt a süteményt is készítettem.A férjem nagyon szereti a karamell ízű sütiket és mivel  nemrég kóstoltam a sógórnőmnél egy karamell tortát innen jött az ötlet erre a  sütire. Nagyon finom ,mutatós és könnyű süti.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Hozzávalók:

Piskóta:
5 tojás
20dkg porcukor
4 kanál hideg viz
10dkg liszt
2 tasak karamell ízű pudingpor
1 tasak sütőpor
Hagyományos módon pikótát sütünk , amit majd háromba vágunk.

Krém :
10 kanál cukor
200 ml tej
250 ml tejszín
3 tojás
1 evőkanál keményítő
10g zselatin
A cukrot karamellizáljuk majd hozzáadjuk a forró tejet. A tojássárgákat a keményítővel elkeverjük , majd a forró karamelles-tejjel pépesre főzzük. A zselatint feloldjuk , majd a még meleg péphez adjuk , az egészet kihűtjük.
A tejszínt felverjük kemény habbá , a tojásfehérjéket is majd óvatosan  a karamelles péphez kavarjuk( előszőr a tejszínt , majd a tojáshabot is)

 Szirup: 
1 evőkanál cukor
100ml víz
A cukrot a vízzel összefőzzük , majd meglocsoljuk vele a lapokat amiket aztán megkenünk a karamelles krémmel.

Glazur:
6 evőkanál barna cukor
6 evőkanál tejszín
100g vaj
A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a forró vajat és a tejszínt és az egészet összefőzzük. A sütink tetejét megkenjük vele.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom sütemény,van nekem is egy hasonló receptem,nagyon guszta lett:-)

    VálaszTörlés
  2. Mind elkapkodják majd a bálban, annyira finomnak néz ki.

    VálaszTörlés
  3. Ditta nállunk a családban a karamelles sütik aratnak. Nagyon finom ez is .

    VálaszTörlés
  4. Kati így utólag elárulhatom , hogy volt sikere. Egy darabot sem kellett hazavinnem.

    VálaszTörlés