2010. december 26., vasárnap

Fantázia szelet

Kedvenc süteményem amit karácsonyra készítettem a következő képpen:

Lap: 8 tojás, 25dkg cukor,15 dkg dió,1 sütőpor,25 dkg liszt.
A tojásfehérjét felverni a cukorral majd apránként a többi hozzávaló. Tepsi hátán 3 lapot sütünk.
Karamell: 20 dkg cukrot aranysárgára pergelünk, rácsöpögtetjük vagy vékonyan ráöntjünk 2 lapra.
Krém: 500ml tejből 3 kanál liszttel 3 tojássárgával 10 dkg cukorral és 2 vaniliacukorral pépet főzünk, kihütjük.
Egy vajat vagy margarint jó habosra kikavarunk majd belekavarjuk a pépet. Összerakjuk a következő képpen:karamelles lap+krém+lap+krém+karamelles lap. A tetejére lehet csokimázat vagy 2 tojásfehérjét 15 dkg cukorral felveni , amjd ezt rákenni. Fahéjjal és csokireszelékkel megszorni. Legalább 1 napot állni hagyni hogy álljon össze.

Csupa csoki torta


Kakaós piskóta 4 tojásból, csokipudingos tejszínes krémmel töltve. Első csokigalléros tortám, névnapra készítettem egy csokitimádó személynek.

2010. december 16., csütörtök

Kókusz csiga


Egyik kedvenc aprósütimet készítettem el  ma.

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
25dkg margarin
1dl tej
2 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
4 tojéssárgája

A krémhez:
4 tojásfehérje
30 dkg cukor
1 evőkanál ecet
1 csomag ( kb. 15dkg) kókuszreszelék

2 dkg élesztőt 1 dl tejben 1 kanál cukorral felfuttatunk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint , hozzáadjuk a megkelt  élesztőt és a tojássárgáját , majd összegyúrjuk. 5 cipóra osztjuk és fél óráig pihentetjük.
 A krémhez a 4 tojásfehérjét a cukorral és az ecettel gőz fölött habbá verjük , majd belekeverjük a kókuszreszeléket.

A tésztát vékony lappá nyújtjuk, megkenjük a krémmel
Feltekerjük és 2 cm- es darabokra szeleteljük.
Vágott felükre fordítva tepsibe rakjuk és világossárgára sütjük.

2010. december 11., szombat

Virágos kosár torta





Ez a torta egy Ibolya nevet viselő hölgynek készült. A torta madártejes krémmel volt töltve.

2010. december 3., péntek

Kastély torta







Keresztlányom szülinapi kastély tortája. A torta érdekessége hogy három különböző krémmel volt töltve: mousse,oroszkrém és ganache.

Faházikó torta



Ez a torta egy ismerősöm kérésére készült, egy kislány szülinapi tortája, az ötletet a Kiskukta oldaláról meritettem. A házikó elején azért maradt akkora hely ,mert micimackó barátai kerültek oda. Sajnos arról már nincs képem. A torta madártej torta, fondanttal borítva.

2010. december 2., csütörtök

Labda torta


Erről a tortáról annyit ,hogy egy 1 éves kisfiúnak keszült szülinapjára.A kérés az volt hogy a kedvenc labdáját kell megformázni. Igyekeztem s az eredmény ilyen lett. A tortához sütöttem egy 4 tojásos piskótát a krém pedig fehér és étcsokis mousse.

Piskótához kell:

4 tojás
27 dkg cukor
20 dkg liszt
8 evőkanál viz
fél csomag sütőpor
 2 evőkanál kakaó

_ a tojásfehérjét  először félkemény habbá  verjük majd lassan felváltva adagolva a cukrot és a vizet keményre verjük. A tojássárgáját óvatosan beleforgatjuk a habba akárcsak a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet.
Előmelegített sütőben 35-45 percig sütjük.

Csoki mousse

  10 dkg étcsoki
  200 ml tejszín
  1 kanál zselatin

- a csokit vizfürdőben 100 ml tejszínnel megolvasztani , a zselatint 100 ml vizbe beáztatni majd a még meleg de nem forró csokiba belekavrni. A megmaradt 100 ml tejszínt kemény habbá verni s a kihült csokival összedolgozni. Ugyanígy  jártam el a fehércsokis krém esetén is. Majd egy tésztaszűrőben összeraktam rétegezve a két krémet. Fondantal borítottam.

Legelső tortáim

Ezek abban különböznek a  utóbbiaktól hogy itt még tejszínnel díszítettem. A barbis torta belül diplomata torta, a kastély csokitorta ,a vonat pedig madártej tortát rejt.  Azóta megtanultam a fondant készítését s most már szivesebben dolgozom vele.

Adventi koszorú másképp

Mivel, hogy a sütés a kedvenc időtöltésem, idén az adventi koszorút a hagyományos fenyőág koszorú helyett mézeskalácsból készítettem el. Próbálkoztam az írókázassal ami még nem tökáletes :)

A receptet ITT megtaláljátok. A következő bejegyzéseimben majd bemutatom tortáimat.