2012. március 4., vasárnap

Magos-krumplis pogácsa


Több krumplis pogácsa receptet is kipróbáltam már eddig, de ez a legsikeresebb. Még 2,3 nap múlva is ugyanolyan puha, mint az első nap.


Hozzávalók:

50 dkg héjában főtt krumpli ( vagy az ebédnél megmaradt krumplipüre is megteszi)
70 dkg liszt
1,5dl tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
30 dkg margarin
2 tojás
A lekenéshez:
1 tojás
Tetejére
sajt, vagy különfélle magvak


A krumplit megfőzzük,majd krumplinyomón áttörjük.
A langyos tejbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. 25 dkg margarint ( a többi kell a lekenéshez) a krumplival még langyosan habosra keverjük, hozzátesszük a megkelt élesztőt, a lisztet, a tojásokat és a sót.Jól összegyúrjuk és 40 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk 2 cm vastagságúra, lekenjük az olvasztott margarinnal és összehajtogatjuk a következő képpen: alulról fel, fentről rá és kétoldalról is behajtjuk, így egy réteges tésztalapot kapunk közepén. Letakarva 15 percig pihentetjük, ez idő alatt duplájára nő. A lekenést és hajtogatást újra megismételjük.
Amikor másodszor is pihent a tészta, 2 cm vastagságúra kinyüjtjuk, kiszaggatjuk 5, 6 cm-es szaggatóval és sütőpappírral kibélelt tepsibe rakjuk.
A tetejüket  lekenjük felvert tojással és reszelt sajtot, vagy  mint az én esetemben magokat( napraforgó, tökmag, szezámmag vagy mák) szórunk rá.
Előmelegített sütöben 13-15 percig sütjük.
Nagyon finom, azonban érdemes odafigyelni  a kelesztésre, ha többet kelesztjük a kelletnél a tészta ellágyulhat és a pogácsák laposak lesznek. Nagyon kiadós, kb. 80-100db lesz belőle.
Továbbá beszéljen még néhány fotó:




8 megjegyzés:

  1. O duminica frumoasa in continuare iti doresc!
    Coltisor de Rai

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet Angi,de nem hiszem,hogy a 3. nap még van belőle:)),nálunk tuti elfogyna:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Ditta nálunk is csak úgy maradt, hogy megmentettem egy pár darabot, vendégeket vártunk. Még akkor is nagyon finom volt!

      Törlés
  3. Nagyon guszták a magokkal a tetejükön ;)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon-nagyon guszták. És azokkal a magokkal......:)

    VálaszTörlés