2011. április 8., péntek

Hájas tészta


Hozzávalók:
60dkg sertésháj
60+15 dkg liszt
4 tojássárga
2 evőkanál ecet
szodaviz ( ásványviz)
pici só
lekvár ízlés szerint

A sertéshájat lehártyázzuk, majd ledaráljuk. A ledarált hájat a 15 dkg liszttel összegyúrjuk, 3 részre osztjuk és félretesszük.
A 60 dkg finomlisztet a tojássárgájával, ecettel, sóval és  ásványvizzel összegyúrjuk Egy puha tésztát kell kapjunk.Kisujjnyi vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, lekenjük a háj egyharmadával, megjelöljük a közepét.
Erre a vonalra előbb az egyik, majd a másik felét ráhajtjuk, végül a két behajtott részt egymásra hajtjtuk, mintha könyvet csuknánk be. Fél órát szobahőmérsékleten pihentejük. A tésztát újra kinyújtjuk, ismét lekenjük a másadik harmad hájjal, összehajtva pihentejük egy fél órát. A folyamatot utóljára ismét elvégezzük.
A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, felforrósított  késsel 5x5 centis négyzetekre felvágjuk, tölthetjük raháttal , dióval , lekvárral (  az én esetemben szilva és meggylekvár). Előmelegített , forró sütőbe tegyük - a tészta nagyságától függően- 15-20 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve porcukorral megszórva fogyasztjuk.

A megmaradt végekből süthetünk  pl.sósrúdat.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem,csak sajna ritkán eszek,mert nem nagyon vágunk malacot,meg már a mamáék sem nagyon,jól néznek ki:-)

    VálaszTörlés