Oldalak

2012. január 8., vasárnap

Szülinapi tortáim

A héten ( pontosabban 2-án) volt a szülinapom, amit két este (Pénteken és Szombaton)  sikerült  is kisebb baráti  no meg családi körben megünnepelnünk. Első estére két elég  jó nagy tortát sütöttem, szinte biztos voltam abban , hogy másnapra is jut belőle bőven, nem kell  majd újat sütnöm, ami aztán mégsem úgy alakult. Az egyik torta teljesen , amíg másik is két-három szelet kivételével mind elfogyott. Úgyhogy késő este, miután elementek a vendégeim kénytelen voltam még egy tortát sütni, vagyis újból megsütöttem azt, amelyik teljesen elfogyott. Ennek a tortának a készítéséről aztán másodszorra sikerült is néhány fotót készítenem, ezeket szeretném most nektek megmutatni és persze a receptjét is leírni, nagyon finom, érdemes kipróbálni annak aki  nem ismeri vagy még nem kostólta.
Valójában ez egy román deszert, átalakítva tortává, még nagyon régen olvastam valamelyik román blogon, sajnos nem tudom pontosan melyiken.
És íme egy szelet a tortából:

Románul a neve Tort cu crema de zahar ars, magyarul Égetett cukor krém torta.

  Hozzávalók:

  A karamellhez:
14 kanál cukor

   A krémhez:
 10 tojás
 8 kanál cukor
 1 l tej
 1 vaniliás cukor

 A piskótához:
 5 tojás
 5 kanál cukor
 5 kanál liszt
 fél csomag sütőpor, ez el is hagyható

4 dl tejszín a díszítéshez


Előszőr is a 14 kanál cukrot egy  lábasban karamellizáljuk, majd jól szétfolytatjuk , ügyelve, hogy a lábas falára is jusson. Arra azért figyeljünk, hogy ne a legújabb, hanem egy régebbi lábast válasszunk!


A tiz tojást a cukorral , a vaniliáscukorral és a tejjel felverjük, majd a lábasba öntjük.



Beteszük a sütőbe és kb. 30-40 percig sütjük.
Közben az 5 tojásból, 4 kanál cukorból az 5 kanál lisztből szokásos módón piskótát verünk fel, amit aztán a lábasban levő már  bebőrözött krémre öntük és tűpróbáig sütjük.

 - a piskóta hozzávalói
 - a lábas a lerben
 - ráöntjük a felvert piskótát
- már kivéve a lerből
A legideálisabb ezt a tortát még este elkészíteni, egész éjszakán hagyni kihűlni, majd másnap kiborítani. Ügyeljünk arra, hogy mire borítjuk, mert egy kevés levet ereszt, amitől viszont a piskóta jól átitatódik.

-így néz ki a lábasból kiborítva

Hagyhatjuk így is, de bevonhatjuk tejszínnel is és tetszés szerint díszíthetjük.
Én nagyon egyszerűen díszítettem, majd megszortam karammelles magyoróval.



Aki szereti a karamelles dolgokat, annak bátran ajánlom!

A másik , amit sütöttem az egy 4 féle  krémmel töltött csokitorta, sajnos most kisérleteztem igazán csak ki, nem készítettem képeket lépésről lépésre, ezért még receptet sem írok,  egyelőre csak megmutatom.


A díszítésre itt sem fektettem nagy hangsúlyt, egyszerűen csak milka csokival leöntöttem, néhány meggyszemmel megpakoltam.
 Belül kakaós piskóta egy rend csokikrém, majd málnazselé, aztán fehér csoki krém barackkal, ez elég érdekes módón került a tortába, egy kartonból gyűrű formát készítettem, ebbe töltöttem a krémet, majd miútán megdermedt kiemeltem a kartongyűrűt a tortából, a fehércsoki krémre csoki ganacht töltöttem, befedtem egy tortalappal, majd egy másik fajta csokirémmel töltöttem a hiányzó részeket. Jeszusom , már én sem érte, bocsi, igérem a következő alaklommal  ( ami nem is olyan régen lesz) készítek fotókat lépésről-lépésre, akkor majd talán értehetőbb lesz. Erről a tortáról annyit, hogy hatalmas sikert aratott, többek szerint az egyik legfinomabb csokitorta , amit eddig sütöttem, én sajnos meg  sem tudtam kostólni, megmentettem egy szeletet, de mire észrevettem a párom megette. Váljon egészségére.!
És íme egy szelet belőle:


                               

16 megjegyzés:

  1. Boldog szulinapot es egyben Boldog uj evet kivanok nektek nagyon jok a tortak a karamellast ismerem de ugy hogy hazi pudingnak szoktam csin.

    VálaszTörlés
  2. La multi ani!
    Nu inteleg nimic din ce ai postat dar pozele sunt elocvente.Arata foarte bine.

    VálaszTörlés
  3. Sok boldog Szülinapot. A karamelles torta nagyon csábitó, a csokis is nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Boldog szülinapot! :)

    Én ilyen tortát még soha nem láttam, mint ez a karamelles! Teljesen új nekem ez az elkészítés mód! De nagyon ínycsiklandozóan néz ki! Ha lenne olyan lábas, amit nem sajnálnék, elkészíteném szívesen!

    VálaszTörlés
  5. Imoatti köszönöm!

    Misschocolat mersi mult! Imi pare rau ca nu ai inteles nimic!

    Anikó köszi!

    Nudlee a lábasnak valójában nem lett semmi baja, csak azt akartam kifejezni, hogy ne épp a legújabb lábasunkat használjuk erre a célra, hanem egy régebbit!

    VálaszTörlés
  6. Isten éltessen sokáig, nem csodálkozom, hogy elfogytak a tortáid:)

    VálaszTörlés
  7. Boldog születésnapot kívánok, így utólag! Azon nem is csodálkozom, hogy elfogyott a torta már első nap, a képek és a recept alapján isteni finom lehet! :)))

    VálaszTörlés
  8. Isten éltessen sokáig!
    Csodásak a torták! A karamelles nagyon érdekes, felkeltette a kíváncsiságomat rendesen.

    VálaszTörlés
  9. Biztosan finomak voltak ezek a torták, és szépek is!
    Boldog szülinapot!
    (Ezek szerint én 1 nappal fiatalabb vagyok Nálad - az éveket most ne nézzük.) :-)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon boldog szülinapot! Szép tortákat sütöttél Magadnak is! :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon Boldog szülinapot kívánok utólag is:)Mindkettő torta fantasztikus!!

    VálaszTörlés
  12. Draga Angi cu intarziere vreau si eu sa-ti urez un calduros LA MULTI ANI! sa ai parte numai de bucurii,multa sanatate,fericire,belsug si nu in ultimul rand de multe,multe comenzi.Torturile sunt ...yammy.Te pup si spor la munca.

    VálaszTörlés
  13. Sok boldog szülinapot kívánok! A lábasos torta nagyon finom lehet, egyszer megsütöm.

    VálaszTörlés
  14. Szívből köszönöm mindannyiótoknak!

    Marti Isten éltessen sokáig téged is!

    Andrea mersi mult!

    VálaszTörlés
  15. Boldog szülinapot! Ez a karamell torta hihetetlenül jól néz ki, még sosem láttam ilyet. Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  16. Vanca köszi!A torta pedig mindenképpen megér egy próbát, nagyon fincsi!

    VálaszTörlés