2012. március 31., szombat

Laptop torta


Szülinapra készítettem, ez a második laptop forma tortám, talán  mintha egy kicsivel jobban sikerült volna az elsőnél, de még sajnos mindig van mit gyakorolnom! Nem nagyon volt időm kidolgozni a részleteit, sajnos az utóbbi időben időhiány miatt egyre csak fuserálok! Túl sokat vállalok magamra,rengeteg szülinap van a családban, barátaink körében aztán meg csak mérgelődöm, ha valami nem úgy sikerül, mint szerettem volna! Ez a torta pedig egy konkrét példa. Igaz, hogy  úgy általában sosem vagyok megelégedve magammal, szidnak  is ezért eleget a barátaim, családtagjaim, de tudom , hogy nagyon sokszor igazam van. Az utóbbi tortáimon nagyon meglátszik, hogy ki vagyok fáradva. Nem hogy fejlődnék, hanem egyre inkább  csak visszafele fejlődöm!
Most úgy érzem, hogy nagyon jót fog tenni nekem a közelgő vakáció, remélem, majd lesz időm pihenni is!!!

2012. március 30., péntek

Táska torta


Ez a torta szülinapra készült és  mivelhogy  több mint 50-60 km-t utazott , úgy döntöttem, hogy nem alló, hanem fekvőnek készítem, biztonságosabbnak  láttam így a szállítását. Igaz, hogy  a kép egy kicsit csal, nem nagyon látszik, de a torta mint említettem nem álló, hanem fekvő. A torta belül erdei gyümölcsös krémmel volt töltve, kivül pedig fondant-al borított.

2012. március 29., csütörtök

Barbie baba torta


Szülinapra készítettem egy 2 éves kislánynak, belül oroszkrémmel volt töltve.!

2012. március 27., kedd

Házikó torta


Ezt a tortát egyik kolleganőm készíttette a férjének szülinapja alakmából, a torta belül erdei gyümölcsös krémmel volt töltve, kivülről pedig fondant-al borított. Egy autószerelő műhelyt jelképezett, sajnos nem nagyon volt időm kidologozni a részleteket, viszont a kolleganőm elmondása szerint az ünnepelt nagyon örült neki!

2012. március 25., vasárnap

Pókemberes torta


Ennek a tortának már található hasonmása a blogon, többet si készítettem, mégis megmutatnám ezt is , valahogy sikeresebbnek tűnik a többinél. A kislányom egyik bölcsis társának készítettem szülinapra, belül erdei gyümölcsös!

2012. március 21., szerda

Túrós-meggyes szelet

Ezt a süteményt is még március 8-ra készítettem, magamat leptem meg vele.Nálam minden ami túrós kedvenc!

Hozzávalók:
A lapokhoz:
30 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás
20 dkg margarin
2 evőkanál kakaó
10 dkg cukor
1 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
 50 dkg túró
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál búzadara
4 tojás
20 dkg cukor
meggy ízlés szerint
Tetejére porcukor vagy olvasztott csoki

 A tésztához való anyagokat összegyúrjuk. Félrerakjuk. A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk, majd a felvert tojásfehérje kivételével a többi hozzávalót jól összedolgozzuk, majd belekeverjük finoman a tojásfehérje felvert habját és a meggyet.. A tésztát 2 részre osztjuk, kb.fél cm vékonyra kinyújtjuk mind a kettőt . A tepsit margarinnal kikenjük, lisztezzük( használhatunk sütőpapírt helyette), majd kibéleljük a tésztával , elosztjuk rajta a tölteléket, befedjük a másik tésztalappal. Előmelegített sűtőben kisütjük ( kb. 35-45 perc, ), majd kihűtjük.
Tetejét porcukorral szortam meg, de olvaszthatunk rá csokit is.

2012. március 20., kedd

Kinder tejszelet



Ezt a sütit még nőnap alkalmából készítettem, mindenkinek nagyon ízlett! Elkövettem azt a hibát, hogy a piskóta  masszába 20ml tej helyett 200ml tettem bele, majd csodálkoztam, hogy lett annyira híg . Aztán találomra adtam hozzá még egy kis lisztet és grízet, biztos voltam abban, hogy nem fog sikerülni, mégis nagyon szép lapok sültek. Isteni finom süti, bátran ajánlom mindenkinek! A receptje már megtalálható a blogon, de azért mégegyszer leírom:

Hozzávalók a két laphoz:

4 tojás
80 gr cukor
20 ml tej
100 ml olaj
2 kanál őrölt griz
2 kanál kakaó
2 kanál liszt
2 kanál méz
1 csomag sütőpor
1 vaniliáscukor

A tojássárgákat fehéredésig kavarjuk a cukorral és a vaniliacukorral. A lisztet összevegyítjük a kakóval a grizzel és a sütőporral majd óvatosan a tojássárgához kavarjuk. Hozzáadjuk a tejet, olajat és a mézet.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és lassan a tojássárgás masszához kavarjuk. 2 lapot sütünk( 30 X34 cm-es tepsiben ,kb 12 perc alatt )

Krém

200 gr sűritett tej
200 ml tejszín
100 ml tej
6 gr zselatin
1 kiskanál méz
a vaniliaukor

A sűritett tejet 50 ml tejjel elkavarjuk, a zselatint 2 kanál vizbe beáztatjuk majd 50 ml tejbe vizgőz felett feloldjuk és hozzáadjuk a sűritett tejhez a mézzel és a vaniliacukrral együtt.
A tejszínt habbá verjük majd a sűritett tejes masszához kavarjuk. Pár percre hűtőbe tesszük majd megkenjük az egyik lapot és ráhelyezzük a másikat.
 A tetejére 100 gr étcsokit 2 kanál olajjal felolvasztunk és rásímitjuk.

2012. március 19., hétfő

Micimackós torták



Már vagy két hete valami gond van a gépünkkel, nem tudtam feltölteni egy képet sem. Még most sincs teljesen megoldva minden, de legalább most sikerül valamit feltöltenem .
Rengeteg tortával vagyok elmaradva, az utóbbi időben nagyon sok tortát készítettem. Ez a márciusi hónap tele van ismerősök, családtagok, barátok szülinapjaival, úgyhogy nem nagyon unatkozom.
Több olyan tortát készítettem, aminek a hasonmása már többször is megjelent a blogon, igaz, hogy mindenik  különbözik a többitől ( hiszen ritka két teljesen egyforma torta) azért már sokat le sem fényképeztem.
Most három Micimackó-s tortát hoztam, mindhárom szülinapra készült, különböző személyeknek, különböző ízesítéssel,csak a témájuk azonos.
Az első narancskrémes, a második csokis, a harmadik madártej krémes. Mindhárom fondanttal borított, a figurákat is fondant-ból formáztam.

2012. március 6., kedd

Keresztelői torta



Ezt a tortát nem most készítettem, hanem kb.2-3 hete, csak nem volt időm fényképet készíteni róla, ezért kellett várnom, míg kapok néhányat. Barátaink kisfiának a keresztelőére készült, a keresztszülők készíttették. A torta hatalmas nagy volt, a súlya   több mint 10 kg-ot nyomott. Mivel már nem csecsemő a megkeresztel kisfiú, ezért úgy döntöttem, hogy egy kissé eltérek a hagyományos babacipős , cumis változattól és megpróbálok inkább a kisfiú korához igazodni a díszítés terén.
 A torta belül kakaós piskóta, étcsokis, mascapornés-barackos krémmel volt töltve, kivülről pedig a megszokott fondanttal borított.

2012. március 4., vasárnap

Magos-krumplis pogácsa


Több krumplis pogácsa receptet is kipróbáltam már eddig, de ez a legsikeresebb. Még 2,3 nap múlva is ugyanolyan puha, mint az első nap.


Hozzávalók:

50 dkg héjában főtt krumpli ( vagy az ebédnél megmaradt krumplipüre is megteszi)
70 dkg liszt
1,5dl tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
30 dkg margarin
2 tojás
A lekenéshez:
1 tojás
Tetejére
sajt, vagy különfélle magvak


A krumplit megfőzzük,majd krumplinyomón áttörjük.
A langyos tejbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. 25 dkg margarint ( a többi kell a lekenéshez) a krumplival még langyosan habosra keverjük, hozzátesszük a megkelt élesztőt, a lisztet, a tojásokat és a sót.Jól összegyúrjuk és 40 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk 2 cm vastagságúra, lekenjük az olvasztott margarinnal és összehajtogatjuk a következő képpen: alulról fel, fentről rá és kétoldalról is behajtjuk, így egy réteges tésztalapot kapunk közepén. Letakarva 15 percig pihentetjük, ez idő alatt duplájára nő. A lekenést és hajtogatást újra megismételjük.
Amikor másodszor is pihent a tészta, 2 cm vastagságúra kinyüjtjuk, kiszaggatjuk 5, 6 cm-es szaggatóval és sütőpappírral kibélelt tepsibe rakjuk.
A tetejüket  lekenjük felvert tojással és reszelt sajtot, vagy  mint az én esetemben magokat( napraforgó, tökmag, szezámmag vagy mák) szórunk rá.
Előmelegített sütöben 13-15 percig sütjük.
Nagyon finom, azonban érdemes odafigyelni  a kelesztésre, ha többet kelesztjük a kelletnél a tészta ellágyulhat és a pogácsák laposak lesznek. Nagyon kiadós, kb. 80-100db lesz belőle.
Továbbá beszéljen még néhány fotó:




2012. március 3., szombat

Nővérkés torta


Szülinapra készült ez a torta, gondolom ki lehet találni, hogy mégis kinek készülhetett! A torta belülről erdei gyümölcsös, kivül pedig hází készítésű fondanttal borított és díszített!